URGENTE - 0745 11 66 40

Program de Lucru : Luni - Vineri intre 07.00 - 18.00
  Contact : 0232 270 224

aut

TULBURAREA DE SPECTRU AUTIST – COPIII CU AUTISM SUNT EDUCABILI – TULBURARILE DE COMPORTAMENT SI STEREOTIPIILE

O grea intrebare pentru oamenii aflati in preajma persoanelor cu tulburare de spectru autist este cat de ingaduitori trebuie sa fie cu acestea? Stereotipiile, ideile obsesive, tulburarile de comportament sunt greu de acceptat de familie si societate. Unul sau mai multe comportamente nedorite aduc familia cu copilul la psihiatru, in speranta ca un tratament medicamentos le-ar putea stopa sau macar diminua. Tulburarile de comportament si stereotipiile atrag atentia celor din jur si fac mai vizibila ciudatenia persoanelor autiste, releva faptul ca sunt diferite de ceilalti. Un copil care se ciupeste permanent de brat sau altul care isi trage tot timpul manecile sau se trage de haine sau isi smulge parul din cap sau se musca de mana sau leveste ritmic un calorifer sau flutura o soseta este clar ca va modifica intreaga viata sociala a unei familii.
Comportamentul nedorit poate aparea cand copilul cu autism nu are nimic de facut sau cand vrea sa comunice cu cei din jur si nu stie cum sa o faca sau nu comunica verbal. O alta ipoteza ar putea fi pusa in legatura cu frica si nelinistea pe care le resimte copilul cand lucrurile nu ii sunt clare.
Mersul la doctor sau la stomatolog sau efectuarea de investigatii nu sunt usor de realizat cu persoanele cu autism. Ei nu isi pot exprima suferintele fizice iar celor din jur le este greu sa le observe. De multe ori, o cosultatie banala pentru un copil, in cazul copilului cu autism se recurge la anestezie generala. Am vazut parinti umiliti de medici fara cunostinte despre persoanele cu autism, acuzati ca au venit prea tarziu cu copilul la medic, adica au intarziat diagnosticul si au complicat tratamentul. Cu alte cuvinte, otita copilului era deja supurata iar apendicita era deja peritonita. Ganditi-va la un copil cu autism care este adus de familie la gradinita intr-o dimineata care nu parea cu nimic diferita de celelalte si copilul incepe sa se loveasca de perete si podea, cu capul. Poate ca primul gest ar trebui sa fie un examen pediatric. Copilul nostru avea un abces dentar pe un fond de carii dentare si resturi radiculare. Comportametul copilului a disparut dupa ce a primit tratamentul adecvat pentru durere. Va rog sa aveti grija de dantura copilui dumneavoastra si spalatul pe dinti sa fie dobandit obligatoriu si cat mai repede posibil.
O alta ipoteza pentru un comportament nedorit ar putea fi o modificare in mediul de viata al copilului. Persoanele cu tulburare de spectru autist nu suporta schimbarile si un comportament nedorit ar putea fi cauzat de reamenajarea locuintei, de achizitionarea de haine sau pantofi noi pentru copil sau daca la scoala este un profesor nou.
S-ar putea ca unele sentimente, bucuria sau supararea, sa declanseze tulburarile de comportament si stereotipiile. Sau, balansarea corpului, leganatul capului, fluturatul mainilor creaza persoanei cu autism o senzatie de placere, ca atunci cand esti bucuros ca faci un lucru placut sau ca atunci cand te odihnesti pentru ca esti obosit.
O informatie importanta si preocupanta este despre momentele cand apar stereotipiile si comportamentele nedorite sau daca exista un loc anume pentru declansarea lor. Comportamentul nedorit apare cumva in timpul anumitor activitati sau in prezenta anumitor persoane? Ce fac oamenii din jur in aceste momente? Se retrag, le iau ca atare, devin nervosi, incep sa tipe, sun infricosati, sunt neajutorati? Dar care este reactia persoanei cu tulburare de spectru autist la reactia societatii? Ce stimuli externi par ca au imtretinut criza de furie?
Dupa ce ne-am oprit asupra unei ipoteze declansatoare de stereotipii sau de comportament nedorit din partea copilului cu autism,   putem trece la elaborarea unei strategii de gestionare a furiei.
Si cum cel mai bine este sa prevenim in loc sa tratam,  vom incerca sa nu dam ocazia de a se declansa criza pentru ca aceasta, odata declansata,  este mult mai greu de gestionat. Atitudinea celor din jur nu poate fi controlata si nici modificata, decat intr-o foarte mica masura si nu intotdeauna. Ne concentram 100% pe persoana cu tulburare de spectru autist pentru ca stim ca ea este educabila. Structurarea spatiului si a timpului, invatarea de fraze stereotipe care ajuta la comunicarea cu ceilalti si oferirea de alternative inainte de a interzice ceva sunt numai cateva exemple prin care am putea impiedica delansarea reactiilor negative la copilul cu autism. Regula de aur este sa nu incerci sa schimbi ceva daca nu poti oferi o alternativa! Nu inchidem o usa fara a deschide o fereastra!
Daca cei din jur sunt oameni rezonabili, atunci sigur vor observa ca terapiile educationale dau roade intotdeauna si viata persoanelor cu tulburare de spectru autist se schimba in bine, iar stereotipiile si crizele de furie sunt tot mai rare si mai discrete. Mai mult decat atat, comportamentul distructiv, de neacceptat si costisitor, se diminua tot mai mult si mai mult daca viata copilului este bine structurata. Clarificarea si predictibilitatea oferite de folosirea suportului vizual, respectarea intimitatii si a proximitatii tolerate de copil, oferirea de alternative  cand dorim sa introducem o schimbare sunt reguli de aur  pentru educarea copiilor cu autism. Stereotipiile si comportamentele nedorite pot fi diminuate si in felul acesta se micsoreaza si tensiunile din familie si societate. MEDICAMENTE PENTRU AUTISM NU EXISTA! PERSOANELE CU AUTISM SUNT EDUCABILE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

vizitatori
vizitatori siringa